„Šv. Kalėdų belaukiant“

Besibaigiantys metai vis greičiau ir greičiau mus įsuka į švenčių laukimo ratą. Kūčios – šeimos santarvės šventė, kai visi drauge laukiame kūdikėlio Jėzaus gimimo.

Pasitinkant gražiausias metų šventes, gruodžio 18-ąją,  mūsų mokyklos mokiniai ir mokytojai rinkosi į šventinę popietę „Šv. Kalėdų belaukiant“.

 Renginio metu buvo prisimintos Kūčių tradicijos. Prie Kūčių stalo žmogus turi sėstis visokia prasme švarus, be blogų minčių. Susitaikoma su kaimynais. Dovanojamos skriaudos. Stalas rūpestingai paruošiamas, apklojamas šienu, kurio dalį deda ir pastalėn. Ant šieno užkloja staltiesę ir išdėlioja patiekalus. Pastatoma žvakė, padedamas kryželis, Kalėdaitis.  Kalėdaičio laužymas,  palinkėjimų vieni kitiems sakymas, gerų darbų prisiminimas dar labiau suartina šeimą. Kūčioms gamina 12 patiekalų. 12 patiekalų simbolizuoja 12 mėnesių, tai padėka už praėjusius metus ir ateinančių metų derliaus garantas. Šeimos nariams privaloma paragauti visų patiekalų. Išsiaiškinome kokią prasmę vienas ar kitas produktas turi ant kūčių stalo, kad nakčiai stalas paliekamas nenukraustytas, kad ir vėlės galėtų „pakūčiavoti“. Prisiminėme burtus atliekamus Kūčių metu - iš po baltos staltiesės traukiant šienelį, metant  iki durų batus -  žaismingai spėta ateitis.  Kūčių nakties stebuklu privertė dar kartą patikėti vaidinimas „Kalėdų naktis“.

 Visi šventės dalyviai jautė nepaprastą, Kalėdų palytėtą, bendrumo jausmą, kurį stiprino kartu giedamos Kalėdų giesmės.