Šventė Pašilių stumbryne

Miežiškių pagrindinės mokyklos Jaunieji miško bičiuliai „Eiguliukai“ rugsėjo 25 dieną buvo pakviesti į jau tradicija tapusi mažųjų stumbriukų vardų paskelbimo šventę Pašilių stumbryne.
Susirinkusieji sugalvojo ir užrašė daug vardų. Trys vardai, suteikti stumbrų jaunikliams, kuriuos iš gausybės, burtų keliu ištraukė Valstybinių miškų urėdijos Panevėžio regioninio padalinio vadovas Giedrius Bronušas: Gimerita, Ginutė ir Gintariukas.
Šventės akcentu tapo didžiulis tortas varduvininkams – vaikai jį sudėliojo iš obuolių, morkų, cukrinių runkelių ir kitų daržovių, kurias stumbrai šlamštė su pasigardžiavimu.
Pagal tarptautinį susitarimą, Lietuvoje gimusiems stumbrams suteikiami vardai, prasidedantys raidėmis „Gi“. Pirmasis Lietuvoje gimęs stumbras buvo pavadintas Giriniu. Šiuo metu Pašilių stumbryne gyvena patinai Girius, Gimis, Gifris, Gipolas, Gipokis, Gipordas, Gilius II, Gigas, Gilas ir patelės Giazabota, Giedrė, Gira, Gizopa, Gipota, Gimba, Girna, Polalfa. Pastarosios vardas išsiskiria, nes ji atvežta iš Lenkijos pagal mainų programą.
Popietę būrelio nariai praleido gamtos apsuptyje, grožėjosi stumbrais ir jų jaunikliais, vaišinosi šilta girininko arbata, kepė dešreles ant laužo, įgijo naujų žinių bei patyrė daug teigiamų emocijų.
Paskutinė stotelė grįžtant į namus - Varnakalnio miške esantis pėsčiųjų mokomasis ,,Girinio takas‘‘. Čia susipažino su informacija, pateikta penkiose stotelėse: "Dažniausiai krašto miškuose sutinkamos medžių rūšys", "Miško ardai", "Miško atkūrimas ir želdinių apsaugos priemonės", "Ugdomieji ir sanitariniai kirtimai", "Pagrindiniai miško kirtimai ir medienos apmatavimas". Aplankė upelyje pūpsantį didelį Rapolo akmenį.
Jaunieji miško bičiuliai „Eiguliukai“ kviečia visus dažniau aplankyti Pašilių stumbryną bei pasidomėti kaip auga naujųjų vardų mažieji savininkai.