Akcija “Paukščiai grįžta namo“

Pavasaris.....  Mokslo metai jau įsibėgėję. Iš šiltųjų kraštų į savo namus grįžta paukščiai, bet ne visi juos beatranda – kuris namelis sugriūna, kurį užima žiemą juose apsigyvenę kiti šeimininkai, dar kitą išgriauna pikti plėšrūnai. Ir Jaunieji miško bičiuliai negali likti tam abejingi! Kai kurie paukščiai savo naujus namus ras Gitėnų miške, prie Miežiškių. Nes jais šiais metais pasirūpino Panevėžio rajono Miežiškių pagrindinės mokyklos Jaunieji miško bičiuliai „Eiguliukai“ ir „Lutučiukai“. Šiais metais padedant technologijų mokytojui, ir ūkvedžiui  vaikai pagamino lentinius inkilus, kuriuose mielai apsigyvens dažniausiai uoksuose perintys mažieji paukščiai. Pagaminti inkilą – yra tik pusė darbo, ne mažiau svarbi dalis, teisingai jį iškelti!

Kovo 23 dieną, mokiniai su inkiliukais išsiruošė į Raguvos girininkijos miškus. Ten būrelio narius pasitiko girininko pavaduotojas Gediminas Garšva, eigulys  Artūras Rusilas.  Miškininkai pamokė, kaip reikia  inkilus teisingai iškelti. Jie turi būti keliami maždaug 4-5 metrų aukštyje, priklausomai nuo paukščių rūšies, o inkilo landa turi būti atsukta Pietų ar Pietryčių kryptimi, kad jaunikliams šilčiau būtų! Labai svarbu laikytis atstumo tarp kabinamų inkilų, ne mažiau 30 – 50 metrų, – „kad lesalo užtektų, kad paukščiai nesipeštų ir turėtų savo teritoriją“.

Inkilų kabinimas, tai viena iš maloniausių išvykų Jauniesiems miško bičiuliams, ir kur nesidžiaugsi pavasariu, kai matai, kad aplinkui pilna žibuoklių, keliančių savo mėlynus žiedelius.  Inkilus sukabinus malonumai nesibaigė, miškininkai JMB narius vaišino keptomis ant laužo dešrelėmis.  

 

Įspūdžių daug, vaikai nori pažinti, stebėti ir tirti gamtos paslaptis. Grįžome pavargę, bet laimingi, galvodami, kad greitai įkeltuose inkiluose apsigyvens paukščiai, džiugins savo giesmėmis, o naujuose paukščių namuose čiauškės maži jų palikuonys.